If any Download Link is not working then kindly mention in comment section of that Post and we will update the Link with in few Minutes to Hour/s.
Important Medical Study Material

CPSP Past Papers MCQs [Authentic]





151) A patient arrives in the emergency room after having attempted suicide by lacerating his wrist. No major artery was damaged, but the nerve that is immediately lateral to the flexor digitorum superficialis tendon is cut. Which of the following actions will no longer be possible
A) Abduction of the second digit
B) Adduction of the second digit
C) Flexion at the interphalangeal joint of the thumb
D) Opposition of the thumb

152) True statement about upper half of anal canal is
A. Insensitive to pain
B. Drained by superficial inguinal lymph node
C. Lined by squamous epithelium
D. Supplied by superior mesenteric artery

153) de Quervain’s disease is characterized by
A) Compression of the median nerve at the wrist
B) Stenosing tenovaginitis of peroneus tendon
C) Compression of ulnar nerve at the wrist
D) Stenosing vaginitis of abductor pollicis longus and extensor pollicis brevis

154) A patient came with history of fall and on examination there was tenderness between the extensor pollicis longus and brevis. The likely lesion is
A) Scaphoid #
B) 1st metacarpal #
C) Lower end of radius #
D) Trapezoid #

155) All is true about splenic artery except
A) Is a branch of celiac artery
B) Lies along superior border of pancreas
C) Is an end artery
D) Runs in Spleno-renal ligament

156) At birth, an infant presents with a stomach that has herniated into the diaphragm. Where is the defect that resulted in the herniation
A) Oesophageal hiatus
B) Pleuroperitoneal membrane
C) Septum transversum
D) Right crus

157) The greater omentum is derived from which of the following embryonic structures
A) Dorsal mesogastrium
B) Pericardio-peritoneal canal
C) Pleuro-pericardial membranes
D) Ventral mesentery

158) Regarding Gastroschisis and omphalocele, which one is false
A) Intestinal obstruction is common in gastroschisis
B) Liver is the content of omphalocele
C) Gastroschisis is associated with multiple anomalies
D) Umbilical cord is attached in normal position in gastroschisis

159) Vitelline vein forms
A) Ligamentum venosum
B) Ligamentum teres
C) Portal vein
D) Superior vena cava

160) Ventral pancreatic bud forms
A) Head of pancreas and uncinate process
B) Head and body of pancreas
C) Inferior part of pancreas
D) Tail of pancreas

151.D 152.A 153.D 154.A 155.C 156.B 157.A 158.C 159.C 160.A

161) An infant presents with gastroschisis at birth. Which of the following applies to this condition
a) It is also seen in patients with aganglionic megacolon
b) It results from herniation at the site of regression of the right umbilical vein
c) It is caused by a failure of recanalization of the midgut part of the duodenum
d) It is caused by failure of the midgut to return to the abdominal cavity after herniation into the umbilical stalk

See also  Tips to Solve MCQs in Medical Exams

162) Which of the following structure in glomerulus has pores?
A) Parietal epithelial cell
B) Basement membrane
C) Capillary endothelium
D) B + C

163) Untrue about Hirschsprung disease
A) Occurs due to non-migration of neural crest cells
B) Developmental failure Auerbach and Meissner’s plexus in the gut
C) Distal large intestine is aperistaltic and spastic
D) Absent sympathetic activity in the affected region

164) Untrue about ureteric bud
A) Endodermal derivative
B) Arises from Wolffian duct
C) Forms collecting tubules
D) Penetrates metanephric tissue

165) Following statements describe the development of diaphragm. Choose the incorrect statement
A) The dorsal mesentery of the oesophagus gives rise to the crura
B) Defect in the pleuro-peritoneal membrane leads to Morgagni’s hernia
C) Body wall contributes for the peripheral muscular component
D) The septum transversum descends to T8 from C3-5 following rapid growth of neural tube

166) Following are the boundaries of epiploic foramen except
A) Free margin of lesser omentum
B) Inferior vena cava
C) Quadrate lobe of liver
D) Right adrenal

167) A 38-year-old woman with a history of heartburn suddenly experiences excruciating pain in the epigastric region of the abdomen. Surgery is performed immediately upon admission to the emergency room. There is evidence of a ruptured ulcer in the posterior wall of the stomach. Where will a surgeon first find the stomach contents
A) Pouch of Morrison
B) Cul-de-sac of Douglas
C) Omental bursa
D) Paracolic gutter

168) Most common muscle to be congenitally absent is
A) Pectoralis major
B) Teres minor
C) Semimembranosus
D) Gastrocnemius

169) All is true about Trochlear nerve except
A) Longest intracranial course
B) Arise from dorsal aspect
C) Supplies ipsilateral superior oblique
D) Arises from out side the common tendinous ring

170) Urogenital diaphragm is contributed by all except
A) Sphincter urethra
B) Perineal body
C) Colles’ fascia
D) Perineal membrane

161.B 162.C 163.D 164,A 165.B 166.C 167.C 168.A 169.C 170.C

171) All are the contents of deep perineal pouch except
A) Bulb/Root of penis
B)Dorsal nerve of penis
C) Sphincter urethra
D) Bulbo urethral glands

172) Which of the following is not a content of the pudendal canal
A. Pudendal nerve
B. Internal pudendal artery
C. Internal pudendal vein
D. Nerve to obturator internus

See also  Complete CD Package of Barron Toefel

173) All of the following arteries supply medulla except
a. Post inferior cerebellar
b. Basilar
c. Anterior spinal
d. Bulbar

174) GALT (Gut Associated Lymphoid tissue) is present in
a. Submucosa
b. Lamina propria
c. Muscularis mucosa
d. Adventitia/Serosa

175) Most common site of subclavian artery stenosis is in part
A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. Terminal

176) Spongy part of the male urethra drains via which lymph nodes
A) Superficial inguinal
B) External Iliac
C) Deep inguinal
D) Aortic

177) Which structure is just lateral to anterior perforated substance
A) Uncus
B) Limen insulae
C) 3rd Ventricle
D) Optic chiasma

178) Auerbach’s ganglia in the muscularis externa contain the autonomic neurons bodies of the type
A) Pre-ganglionic sympathetic
B) Pre-ganglionic para-sympathetic
C) Post-ganglionic sympathetic
D) Post-ganglionic para-sympathetic

179) Popliteal pulse is not felt clearly because
A) It is not over prominent bone
B) Pulse is weak
C) It is deep seated
D) It is both deep seated and not over prominent bone

180) Chief Cells are found in
a) Fundus
b) Pit
c) Neck
d) Body

171.A 172.D 173.D 174.B 175.A 176.C 177.B 178.D 179.C 180.A

181) Thoracic duct receives tributaries from all the following except
A) Bilateral ascending lumbar ducts
B) Bilateral descending thoracic ducts
C) Left upper intercostal ducts
D) Right bronchomediastinal lymphatic trunk

182) Which of the following structures does not penetrate perineal membrane
A. Dorsal N of penis
B. Dorsal Artery of penis
C. Internal pudendal artery
D. Urethra

183) All the following are branches of cavernous part of Internal carotid artery except
A) Ophthalmic Artery
B) Branches to cavernous sinus
C) Hypophyseal artery
D) Meningeal artery

184) Venous return of lower limb on standing from the supine posture depends on all except
A) Deep fascia sleeve
B) Arterial pressure
C) Valves of perforators
D) Calf muscle contraction

185) Which of the following movements doesn’t not happen in abduction of shoulder
A) Medial rotation of scapula
B) Elevation of humerus
C) Rotation of Clavicle at the sterno clavicular joint
D) Rotation at the axis of acromioclavicular joint

186) Which of the following brainstem nuclei is not derived from alar plate
A) Dentate
B) Inferior olivary
C) Hypoglossal
D) Substantia nigra

187) Sternocleidomastoid is not supplied by the artery
A) Superior thyroid
B) Thyrocervical trunk
C) Occipital
D) Post auricular

188) Trendelenburg test is positive due to injury to the nerve
A) Superior gluteal
B) Inferior gluteal
C) Obturator
D) Tibial

See also  Faisal Notes from Previous Exams of MRCP Part 1 PDF Download

189) Mitral cells are present in
A. Kidney
B. Mitral valve
C. Olfactory tract
D. Optic nerve

190) All are seen in Horner’s syndrome except
A) Heterochromia iridis
B) Ptosis
C) Miosis
D) Apparent exophthalmos

181.D 182.A 183.A 184.B 185.A 186.C 187.B 188.A 189.C 190.D

191) All the true about inguinal canal except
A) Conjoint tendon forms part of the posterior wall
B) Superficial ring is found in external oblique aponeurosis
C) Deep ring is an opening in transversalis abdominis
D) Internal oblique forms both anterior and posterior wall

192) All of the followings are true regarding the pudendal nerve, except
A) Sensory and motor
B) Derived from S2, 3, 4
C) Comes out through the lesser sciatic foramen
D) Main nerve supply of pelvic organs

193) Left spinal lemniscus contains which fibers?
A) Ipsilateral pain touch temperature
B) Ipsilateral position vibration sense
C) Contralateral position vibration sense
D) Contralateral pain touch temperature

194) A missile hits the body just above the pubic ramus through the ant abdominal wall it will pierce which of the following structure
A. Urinary bladder
B. Spinal cord
C. Left renal vein
D. Abdominal aorta

195) What is false regarding dentate line
A) Glands of Morgagni open below the line
B) Anal glands open at the line
C) Dentate line lies 2 cm(s) above the anal verge.
D) Transitional epithelium lies above the dentate line

196) Boundaries of ovarian fossa are
A. Posterior obliterated umbilical artery
B. Ureter posteriorly
C. Uterine tube anteriorly
D. Internal iliac artery laterally

197) Teratomas may arise from the aberrant migration of
A) Epiblast
B) Hypoblast
C) Cytotrophoblast
D) Syncytiotrophoblast

198) The following statements are true about Cauda equina syndrome except
A) Spinal segments affected are L-3 to Co
B) Saddle shaped Anaesthesia is observed
C) Knee and ankle reflexes are lost
D) Bladder/bowel & sexual functions are damaged severely

199) Superior rectal vein continues as
A. Superior mesenteric
B. Inferior mesenteric
C. Internal iliac
D. External iliac

200) In a patient with a tumor in superior mediastinum compressing the superior vena cava, all of the following veins would serve as alternate pathways for the blood to return to the right atrium, except
A) Lateral thoracic vein
B) Internal thoracic vein C
) Hemiazygos vein
D) Vertebral venous plexus

191.C 192.D 193.D 194.A 195.D 196.B 197.A 198.D 199.B 200.D

Previous page 1 2 3 4
Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: